Καλώς ορίσατε

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ελιές της...καρδιάς....

Στο σπίτι μας τις ελιές κάθε χρόνο τις έφτιαχνε ο παππούς... Ελιές μαύρες πατητές(τις έβαζε σε τρίχινο τσουβάλι με βάρος από πάνω ώσπου να "σταφιδιάσουν" τις στέγνωνε και τις συντηρούσε σε λάδι ή στην κατάψυξη) και ξυδάτες τσακιστές... Την προηγούμενη χρονιά - ο πανδαμάτωρ χρόνος δεν του επιτρέπει πλέον δουλειές βαριές-η παρασκευή βρώσιμων ελιών πέρασε σε εμάς... Τότε ήταν που αποφάσισα μια... αλλαγή από τα...παραδεδομένα.... Η καλή τύχη με βοήθησε.... Ανακάλυψα μια συνταγή σχετικά εύκολη που όμως φτιάχνει τις πιο νόστιμες ελιές που φάγαμε ποτέ.... Το ιστολόγιο που τη δημοσίευσε είναι το "ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ" (https://syntageskardias.blogspot.gr/2013/11/blog-post_29.html ). Σπεύδω λοιπόν αρχικά να ευχαριστήσω τη διαχειρίστριά του για την υπέροχη συνταγή, που γράφτηκε αμέσως σε περίοπτη θέση στο...οικογενειακό συνταγολόγιο.... Φέτος λοιπόν δεν χρειάστηκε να το σκεφτούμε πολύ....
Πήραμε από το γείτονα αρκετά κιλά ελιές καλαμών- θα ήθελα να δοκιμάσω και με ελιές ντόπιες (πιστεύω πως θα γίνουν το ίδιο καλές)αλλά φέτος είχαμε ελάχιστη σοδειά και πολύ δάκο... πάντως  παραγγείλαμε για καλό και για κακό 5-6 ρίζες ελιές καλαμών ώστε να έχουμε και δικές μας)...
...τις τρυπήσαμε με πιρούνι δύο τρεις φορές...(Το πιο δύσκολο μέρος της συνταγής είναι σίγουρα αυτό... Ελίτσα ελίτσα ,να την κοιτάξεις προσεκτικά ώστε να διαπιστώσεις αν είναι καθαρή από δάκο και να την τρυπήσεις...)
...και τις βάλαμε σε μπόλικο νερό -να τις σκεπάζει καλά- που αλλάζαμε δύο φορές την ημέρα για τόσες ημέρες ώσπου  να ξεπικρίσουν...Όταν δοκιμάσαμε και μας φάνηκαν καλές τις πλύναμε και τις ετοιμάσαμε για βρώση...
...χρειαστήκαμε βάζα καθαρά...εγώ χρησιμοποιώ πάντα γυάλινα -ειδικά για ελιές που συντηρούνται σε ξύδι- γιατί τα πλαστικά διαβρώνονται από το οξύ και είναι επιβαρυντικά για την υγεία.Όμως αν φτιάξετε πολλές ελιές (οι δικές μου φέτος ήταν είκοσι κιλά και μας φτάνουν περίπου για 3-4 μήνες...τους υπόλοιπους θα τρώμε τις ελιές που έφτιαξε ο πατέρας του σπιτιού...απλές και υγιεινές... η συνταγή κάποια άλλη φορά)... μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κόκκινα πλαστικά δοχεία που θα βρείτε στο εμπόριο αυτή την εποχή...Ένα καλό πλύσιμο και έτοιμα...
...ρίγανη αρωματική... η δική μας φύεται στον κήπο μας...την είχε φυτέψει πολλά χρόνια πριν ο πατέρας μου...για τα είκοσι κιλά ελιές έβαλα εφτά κουταλιές γεμάτες ρίγανη...
...και σκόρδα...αρωματικά και αντιοξειδωτικά... έβαλα σαράντα σκελίδες σόρδο...
...καθαρισμένα...
...και ψιλοκομμένα...
...που πρέπει να ανακατευτούν καλά με τη ρίγανη...
...κατόπιν καλό είναι να τα μοιράσετε σε τόσα μέρη όσα είναι τα βάζα που θα χρησιμοποιήσετε ώστε να σας φτάσει για όλες τις ελιές...
...και να αρχίσετε το...στρώσιμο στα βάζα... Λίγες ελιές (2-3 δάκτυλα)...
...λίγο "ριγανόσκορδο"...
...ώσπου...
...να γεμίσουν...
...όλα τα βάζα...
....κατόπιν φτιάξαμε την ξυδάλμη... για τα είκοσι κιλά ελιές βάλαμε δύο κιλά χοντρό θαλασσινό αλάτι...
σε δέκα λίτρα νερό...και το ανακατέψαμε καλά...
...κατόπιν ρίξαμε 3 κιλά ξύδι από σταφύλια...
...και με αυτό το μείγμα γεμίσαμε τα βάζα με τις ελιές...
...ώστε να καλυφτούν καλά...
....και από πάνω ρίξαμε λίγο ελαιόλαδο...
 ίσα να καλύψει την επιφάνεια...
...τα κλείσαμεκαλά....
...και τα αποθηκεύσαμε σε μέρος σκοτεινό και ψυχρό...
...εδώ θα τα αφήσουμε δέκα είκοσι ημέρες φροντίζοντας να ανακινούμε πότε πότε τα βάζα και κατόπιν θα τα καταναλώσουμε... Οι ελιές καταναλώνονται όπως τις βγάζουμε από το βάζο...δεν χρειάζονται ξαρμύρισμα γιατί η ξυδάλμη είναι ακριβώς όσο χρειάζεται για βρώση...τη συντήρηση την εγγυάται το ελαιόλαδο που βάζουμε από πάνω...Το ιστολόγιο προτείνει να βάλετε στα βάζα και άλλα μυρωδικά όπως μαντζουράνα, μπούκοβο, δάφνη... Ο πατέρας μου βάζει στις ελιές του κορμό από φυτό μάραθου που δίνει μια ιδιαίτερη μυρωδιά...
Στα "Γεωπονικά" του Φλωρεντίνου προτείνονται μεταξύ άλλων "Πάρε μεγάλες και γερές ελιές που να έχουν κοπεί με το χέρι,χάραξέ τες και βάλ΄ τες έτσι σε δοχείο καινούριο, αλατίζοντάς τες με ψιλό αλάτι. Σε άλλο δοχείο ετοίμασε μέλι ή πετιμέζι και φύλλα κίτρου (ή λεμονόφυλλα) και βάλε σ΄αυτό τις ελιές,να χωθούν.Μερικοί αναμειγνύουν μ΄αυτό το καρύκευμα και σπόρους μάραθου,κύμινου,σέλινου και άνηθου και πετυχαίνουν θαυμάσια σύνθεση που πολλοί την αγνοούν."
Σε εμάς αρέσουν πιο απλές, μόνο με σκόρδο και ρίγανη...Και τώρα...περιμένουμε εναγωνίως να περάσει ο καιρός... Τις πρώτες θα τις βγάλουμε με το ξεκίνημα της νηστείας των Χριστουγέννων...για λόγους ευνόητους... Εύχομαι να φτιάξετε τις υπέροχες αυτές ελίτσες...είναι μέρος του Φθινοπώρου κι αυτές... μαζί με τα μήλα και τα εσπεριδοειδή...
...μαζί με τις κολοκύθες που μαζέψαμε από τον κήπο...
...μαζί με το καθάρισμα του σπιτιού....
...και το στρώσιμο των χαλιών(του Αγίου Δημητρίου πάντα, από παλιά)ώστε να είναι ζεστό το σπιτικό όταν συναντήσει το χειμώνα!!!
Καλό υπόλοιπο Φθινοπώρου,καλή Σαρακοστή και καλό Χειμώνα να έχουμε,φίλοι μου...




11 σχόλια:

  1. Και του χρόνου με υγεία εύχομαι...καλοφαγωτα όλα να είναι! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλοφάγωτες..... και του χρόνου !!!!
    Κι εγώ φτιάχνω με διάφορα μυρωδικά και γίνονται πάρα πολύ ωραίες !!!
    Καλό Χειμώνα με το ζεστά στρωμένο σπιτικό σας !!!!!
    Φιλιά !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ,Ράνια μου!!! Μέσα στη χαώδη κατάσταση που ζούμε ένα στρωμένο σπίτι είναι-κι ας φαίνεται ασήμαντο- μια σταθερή αξία!!!Καλό χειμώνα να έχουμε!!!

      Διαγραφή
  3. Μαρία και του χρόνου καλοφάγωτες.Δυστυχώς την εποχή που ζούμε ελιά χωρίς δάκο (αν δεν είναι βιολογικής καλιέργειας)έχουν ραντιστεί και μάλιστα πολλές φορές.Προσωπικά προτιμώ να έχουν δάκο παρά να είναι ραντισμένες.Θα συμφωνήσω με τον πατέρα σου για το Μάραθο.Παίρνουν ιδιαίτερη γεύση αλλά το τί αρέσει στον καθένα είναι προσωπική υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρκο καλημέρα!!! Συμφωνώ μαζί σου για τις ελιές που πατάμε,αλλά για τις βρώσιμες δεν πρέπει να είναι άρτιες; Ο πατέρας μου τις κοιτούσε μία μία και από αυτόν έμαθα κι εγώ.Αυτές που πήρα φέτος από το γείτονα είναι βιολογικής καλλιέργειας. Εσείς είχατε σοδειά φέτος;; Καλό χειμώνα να έχουμε!!!

      Διαγραφή
  4. Καλό χειμώνα!Μας έλειψαν οι αναρτήσεις σου😀

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚαΛο φθινοπωρο Μαρια μου τελεια η συνταγη , θα την ακολουθησω και θα δοκιμασω αυτο με τη ριγανη και τα σκορδο, φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλοφάγωτες Μαρία μου!!!!!
    Μου άρεσε η συνταγή και θα πω στον άνδρα μου να τη φτιάξουμε!!!!!1
    Πολύ χάρηκα που είδα καινούργια ανάρτηση, αν και τις παλιές τις διαβάζω το ίδιο ευχάριστα!!
    Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλοφάγωτες! Είναι πολύτιμο αυτό το απόθεμα από ελίτσες φτιαγμένες ακριβώς με τη γεύση που μας αρέσει, καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εμάς φέτος τα δεντράκια δεν βγάλανε. Είχαμε πέρσυ μια μικρή σοδειά που ήδη εξαφανίσαμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή Μαρία(επίτρεψέ μου τον ενικό) ένα χρόνο μετά,μια εκκολαπτόμενη blogger, (εγώ)άσχετη με της εφαρμογές της τεχνολογίας, πήρα το θάρρος να σε προσθέσω στο blog μου και να αφήσω το σχόλιό μου.Εύχομαι να μην το έπραξα αργά.Οι αναρτήσεις σου πραγματικά με "τσιγκλισαν" Καταπληκτικές από κάθε άποψη.Γραφής,φωτογραφίας,θέματος,εργόχειρων και συνταγών.Είναι εμφανής η αγάπη σου για την ύπαιθρο, τον τρόπο ζωής, την παράδοση στις ρίζες μας και κυρίως το μεράκι για ότι κάνεις.Το μπράβο είναι λίγο. Εύχομαι Καλή Χρονιά και ευλογημένη με υγεία και δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή